tisdag 8 oktober 2019

ERDOGANS INTÅG I NORRA SYRIEN...

I en liten del av nordvästra Syrien finns turkiska militär styrkor norr om Aleppo. Sen runt Tal Abyad, Hassakeh och al-Hol lägret vid gränsen till Irak och söder om al-Raqqa kontrolleras av kurdiska styrkor.

Runt Idlib ett område kontrolleras av rebeller eller jihadistgrupper. Öster om Damaskus i gränsen mot Jordanien och Irak kontrolleras också av rebeller eller jihadistgrupper.

Nordöst om Palmyra har ISIS kontroll på ett område på 5000 kvadratkilometer.

I al-Hol-lägret i norra Syrien gränsen mot Irak har kurderna 11 000 terrorister med familjer i fångläger som är ISIS.

I Turkiet finns kurdisk befolkning som också har rösträtt i turkiska val.

Frågan man nu ställer sig, kommer Erdogan göra som al-Assad att utnyttja terrorgrupperna för att komma åt kurderna och YPG, som bekämpar ISIS med stor framgång med USA. Och som övriga länder, utom Turkiet, al-Assad, Iran och Ryssland, ser som goda samarbetes partners i att bekämpa ISIS och övriga terrorgrupper.

 Och om han bara struntar i ISIS terroristerna i al-Hol-lägret och bara fokuserar på att förinta kurderna, hur kommer dom turkiska kurderna att reagera i Turkiet.

Iran, Ryssland och al-Assad är fokuserad på att underhålla och stödja terrorgrupperna så länge dom tjänar på det. Frågan ska Erdogan sälla sig till denna destruktiva grupp som vill fördjupa och förlänga kriget i Syrien, ett av många ska tilläggas. Eller ska man sluta använda flyktingar som politiska brickor för att få makt.

Att Donald Trump har 3 stycken Trump Towers i Turkiet, som han får inkomster ifrån, försätter han som president att han sätter sitt privata företags profit före USAS politiska löfte till sina allierade i Mellanöstern. Det här ett av många beslut där hans privata företags profit kommer före den amerikanska statens politiska åtaganden runt om i världen. Och min magkänsla det kommer fler, med tanke att han är involverad tillsammans med Ivanka Kushner i en rad fler länder med företag, som han sätter sina privata företags profit först och sist USAS åtaganden runt om i världen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar