lördag 15 december 2018

FILANTROP ELLER AKELIUS ?

Att vara filantrop eller inte det är frågan. Med programmet om Akelius, så insåg jag skillnad mellan miljardär och rik filantrop. Rika filantroper fanns det i början av 1900-talet i Sverige tills Sveriges dåvarande regering började beskatta vad dom börsnoterade företagen gav för bonusar och hjälpprogram för sina anställda. Att ge frisjukvård, lönebonus, betald dagisplats började beskattas. Och nu om rika och miljardärer ska ge något till välgörande ändamål räknar dom kallt med skatteåterbäring på vad dom gett.

Då blir det ju inte några gåvor till välgörenhet om dom ska via oss vanliga skattebetalare få tillbaka via skattsedeln. Då blir det ju ingen gåva från hjärtat i gott syfte utan ren skatteplanering. 

Att ge till dom ekonomiskt svaga i samhället som tillför en liten extra säkerhet i sin dagliga tillvaro utan att förvänta sig något i gengäld det är äkta välgörenhet. Och ger ett positivt legat till kommande generationer i familjen som ger.

Akelius säger att han värnar om dom rika i världen och det är ju hans mänskliga rättighet, även om det ger en liten negativ backlash för hans barn. Vilket dom sen i sin tur får parera.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar