torsdag 26 oktober 2017

ARICA CHILE...

På 1980-talet fick en chilensk företagare 8 miljoner kronor för att han vill utvinna ytligare pengar på det giftiga avfallet som New Boliden AB kom med.

Smältverkets dåvarande chef Rolf for ner och träffade Promels ägare som visade upp en uppmurad ugn som detta giftiga avfall skulle förbrännas. Det rörde sig om 8 ton. Nu hade han börjat elda en del av det giftiga avfallet. Men sen beslöt sig Promels ägare  att avbryta förbränningen och med president Pinochets godkännande grävdes avfallet ner. Och senare byggdes staden Arica på marken med giftiga avfallet, mot det avtalet som gjordes.

Nu i dag finns det giftiga avfallet i halva staden Arica kvar i marken och har även spridit sig ut till hamnen och botten en bit ut. Det ska också tilläggas att Promel har sponsrat före detta presidenten Sebastian Pinera Echenique och nuvarande Michelle Bachellet. Nu idag är Promel nedlagt men nu verksam med annan verksamhet med yngre generation. Så det är väl ägaren som stod för verksamheten på 80-talet som är mer intressant. Ska man kunna lita på chilenska affärsavtal eller ta i beräkning dom bryter med tanke på vilka sorts produkter man gör affärer med.

Utvecklingen på att hantera avfallet har kommit långt än på 1980-talet så idag skulle man inte lita på ett företag i Chile för där har dom tyvärr också hög frekvens av jordbävningar. Jag hoppas dom utländska och dom amerikanska gruvbolag i Chile tar sitt miljöansvar då det gäller sina avfallsdammar. Det tillhör god affärsetik och trovärdighet om man gör det. Och lär av andra bolags misstag och inte återupprepa dom. För Arica är inte den enda förgiftade staden i Chile av giftigt gruvavfall. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar