onsdag 18 oktober 2017

MILJÖVÄNLIG EL...

En del svenska kommunpolitiker här i Sverige har just kommit på att ett samhälle kan bli självförsörjande på vindkraftsel och solenergi, alltså vinsten stannar inom samhället till innevånarnas fördel. Och gör ett helt samhälle ekonomiskt oberoende.

Här i Skellefteå äger staden sitt eget elkraftsbolag och får 50% av profiten i kapitalt utdelning som går till fastigheter, gångvägar, skolor, badhus, idrottsanläggningar, med mera. Så här är det direkt ingen nyhet. Vi har våran egen fjärrvärmeanläggning som också Skellefteå elbolag äger. Dom tillverkar sin egen biogas också som stadens bussar går på bland annat. Nu har dom även börjat sälja till privatpersoner också. Sen har vi vid Skellefteås södra infart fått uppställt laddningsstationer för elfordon och nu färdigställts på norra delen ytligare laddningsstation för elfordon.

Så miljövänlig elproduktion gör en ekonomiskt oberoende och den är mer flexibel. Och billigare. Åtminstone vindkraften och då menar jag turbinverken i första hand inte propellerverk då blir köparen ägare. Men som privatperson om man får el över kan man sälja el som man har över i bolagsform, registrerad hos bolagsverket. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar