tisdag 26 juni 2018

RYSSLANDS AFFÄRSFÖRLUST...


Det är då man ser delar av Ryssland där sophanteringen har blivit en kostnadsbörda för vissa politiker och borgmästare och man fokuserar på att fylla sina privata fickor från statens kassa och städernas intäkter. Av 150 länder i korruptionslista där plats 150 är mest korrupt. Och Ryssland är på 135.

Ryssland är världens trettonde största ekonomi, ungefär dubbelt så stort som Sverige i BNP termer. Det betyder alltså 150 miljoner ryssar producerar, konsumerar, investerar och handlar med omvärlden till ett värde som bara är dubbelt så stort som 10 miljoner svenskar skapar. Norge, Sverige och Finland är tillsammans större än hela  den ryska ekonomin. 

Ryssland har en statsskuld på 12% av ryska BNP. Det är den genomkorrumperade statsapparaten och dåligt skötta bolag som Gazprom, Rosatom, Sberbank och Rosneft som har Kreml eliten som avskräcker utländska investerare. Sen att Rosenbergi rysk judiska oligarken som med hjälp av ryska staten köpte fastigheter i Tyskland för 1,2 miljarder €. Sen att Sechin Rosnefts ägare månadsvis får kassapåfyllning från ryska staten som han sen tar ut till sin privata plånbok.


Tycker det är tråkigt att oligarkerna tror att lite fasad renovering med exklusiva byggnader på vissa strategiska platser där affärspersoner och eliten rör sig ska locka till sig mer affärer, då man tittar på det stora hela hur man hanterar infrastruktur, medborgarna, sjukhusbyggnader. miljö och hur man driver bolag statliga som privata.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar