fredag 29 november 2019

RYSSLAND MOTTAGARE AV URANAVFALL ??

Ryssland tar betalt för att ta emot Tysklands uranavfall eftersom dom håller på att avveckla kärnkraftverken. Och det är ju ROSATOM som bygger kärnkraftverken.

Men för närvarande har dom på gång bygge av en anläggning för uranavfall, men den är inte anpassad för stora mängder uranavfall med tanke på placeringen och transportsträckan.

Uranavfallet lastas av i en helt vanlig affärsdrivande hamn, där civila varor lastas och skeppas från Ryssland. Och närmaste  flerfamiljsbostadshus ligger 500 meter från avlastningsområdet.

Detta högradioaktiva avfall transporteras från hamnen på högtrafikerade vägar med övriga långtradartransporter i högkvalitativa fordon som lågkvalitativa fordon och civilbefolkning. Och vägar med dåligt vägstandard.

Uranavfall ska lastas på och av i enskild hamn, där anläggningen i el stängslat område med hög bevakning är standard. Hittills har inget land kommit på hur man förvarar miljömässigt säkert i slutna kärl och hur länge kärlen håller tätt. Med tanke på den extrema höga radioaktiviteten uranavfallet i stora mängder har. Och om området har underjordiska vattenåder som är knutna till omgivande städer, byar och bostadsområden med viktiga vattentäkter för människor och djur. Som vid kärlläckage sprider radioaktiviteten till dom bebodda områdena.

Så före man åtar sig att ta hand om andras uranavfall, men inte är beredd att göra grovjobbet och lägga dom pengar som krävs för en högsäkerhets anläggning säkrat och välbyggt. Riskerar Ryssland befolkningens hälsomässiga säkerhet om man inte följer extrem säkerhetstänk.

Det borde ju vara en självklarhet för Kreml eliten, så inte Ryssland blir en hälsomässig säkerhetsrisk i samma nivå som ISIS och övriga terrorgrupper är.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar