tisdag 17 april 2018

RYSSLANDS DJUPA KORRUPTION...

Rysslands djupa farliga korruption har blivit ett allvarligt hot mot trovärdigheten som affärspartner. 2013 blev en svensk före detta koncernchef för SAAB Bo Inge Andersson koncernchef för Avtovaz. Hans jobb var från Vladimir Putins önskan att bekämpa korruption inom bilkoncernen och få den vinstkraftig igen. Men han upptäckte så snart att korruptionen var djup rotat i det nya ryska samhället. Som tur var inte hans övriga familj boende i Ryssland med honom utan boende i Sverige. Men han fick har beväpnade vakter för att inte bli mördad av dom korrupta oligarkerna runt Avtovaz.

Jag förstår Bo att han ville använda krockkuddar på ratten från ett annat utländskt bolag i och med att korruptionen gjorde och gör produkterna flera gånger dyrare och ett permanent dränerat koncern. Nu har dom korrupta blivit aggressivare och farligare för utländska företagare och investerare i Ryssland. Och utpressning, mordhot och fientliga övertaganden tillhör ryska samhällets vardag.

Och i och med att Vladimir Putin inte själv tar första steget och visar övriga oligarker att han är emot korruption med att lämna tillbaka dom företag som han tagit från ryska staten, så faller trovärdigheten om att han aktivt bekämpar korruption. Det gäller också Usmanov, Sechin , Peskov och alla dom rikaste oligarkerna inklusive Rotenberg och Shoigu försvarsministern med son.

Om nu Vladimir Putin bestämmer sig för att ta in hjälp med att bekämpa korruption måste då också Vladimir aktivt visa det i handling och inte direkt motarbeta den hjälp han får. Och stå på den nu ökända ryska maffian sida och beskydda deras destruktiva beteende även Putins  ökända motorcykelgäng på Krim Nattens Vargar. Dessa två grupperingar bidrar till att minska Rysslands trovärdighet som pålitlig affärspartner.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar