söndag 19 november 2017

MEDBORGARLÖN...

Då staten äger stora mineraltillgångar som olja, gas och mineraler och dom tas ut i statlig regi. Och nu börjar alltfler bolag gå över till datorer och robotar så försvinner ju många områden med mänsklig efterfrågan. Då blir ju miljontals arbetslösa.

Och därmed utan arbetsinkomst, så nu har det pratats om medborgarlön vilket innebär övriga människor får en medborgarlön vilket innebär i praktiken 1100 USA dollar/månad, 1200 rysk rubel/månad, 13000 kronor/månad, 1300 pund / månad , 1400 €/månad, blygsam inkomst men man klarar sig.

För medborgarlönen är man fri sen att göra vad man vill till och med att utbilda sig vidare på universitet vilket i sin tur kan leda till jobb eller småföretagande som kan växa till heltidsjobb. Och dom som jobbar får lika stor lön + sin arbetsinkomst, som blir liksom medborgarlönen en bonus för dom har har jobb eller eget företag.
Alaska har ju med sina oljepengar börjat med detta system. Namibia har detta system i en del av landet men börjar nu införa detta i övriga Namibia, produktiviteten har ökat med 25% och småföretag har växt fram med mer välutbildad ungdom som siktar på bli egen företagare. Dom företag som växt fram har växt fram eftersom folk nu har pengar till bröd små bagerier växt fram, sömmerskor fått efterfrågan på sydda kläder, med mera.

Så både makro företag växer fram förutom mikroföretag, så dom stora företagen förlorar inte kundunderlag utan får utökad kundbas. Och med medborgarlön i varje land så slipper vi låga pensioner där dom gamla utarbetade slipper oroa sig om dom ska klara dom kalla månaderna med kostnaderna för hålla värmen. Men det innebär en lite högre skattebas och fasta statliga bolag som kan utvecklas och inbringa fast inkomstbas för sin befolkning.

Frågan är mer klarar eliten av att ge vanliga människor mer makt om sina egna liv och ekonomiskt utrymme att utbilda sig själv av eget val och hastighet som sen kan utvecklas till mikroföretag, för eliten behöver inte för det få stora skälvan utan se det som en ekonomisk möjlighet att få fler mikroföretag som ger stora bolag mer kundunderlag.

För man kan då också spara ihop till renoveringar av fastigheter, bilar, möbler, hushållsnära tjänster med mera.
För den tekniska utvecklingen kommer att tvinga oss för eller senare. Så om vi mentalt börjar ställa in oss på detta blir övergången om 10-15 år framåt lättare.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar