onsdag 1 mars 2017

RYSKA STATEN PRIVATISERAS...

Att politiska partiet som nu leder Ryssland väljer att alltmer privatisera ryska staten bolag som få som finns kvar.

Då kommer man inte kunna göra affärer med staten då det gäller Rosatom och Gazprom bland annat för det kommer ju att ägas av kriminella oligarker. För man inser dessa oligarker kommer  inte med egna förmögenheter att köpa dessa få statliga bolag som är kvar utan det blir staten som lånar upp pengar till att oligarker sen ska med statliga pengar skriva bolagen som sina privata. 


Det är här min fundering kommer in, om man privatiserar statliga bolag då blir det ju allt mindre pengar kvar i staten kassa eller hur enkel mattematik tycker man. Det känns som att Rysslands oligarker har verkligen tappat bäring hur långt man kan gå i sina privatiseringar av statliga bolag. 

För oligarkerna är ju bara ett fragment av ryska befolkningen och det verkar vara nu levande endast rika oligarker som försöker kämpa om makten runt Putin och sen har vi ju förstås Ramzan Kadyrov Tjetjeniens ledare som är ett verkligt makt hot mot Putin med tanke på vad han och hans militär har ställt upp med dom senaste åren. Så nån ränta på detta förväntar han sig helt klart. För nån direkt rättsstat är inte Ryssland, det har Putin och hans KGB vänner systematiskt brutit ned.

För nuvarande regering kan inte fortsätta sänka statliga löner och pensioner och fortsätta ta pengar till Rysslands oligarkers lyxkonsumtion och säga att det är humanitärt rätt, då folk i östra delen av Ryssland blir allt fattigare och hemlösa. För med krympande statskassa räcker inte pengarna till statens olika byggprojekt. För tyvärr är det rutin att ett byggprojekt som egentligen kostar 1 miljard USA dollar kostar 2 miljarder i och med dom oligarker som är inblandad i projektet tar del av pengarna innan ens projektet är igång. Så allt blir dubbelt så dyrt för ryska skattebetalare.

Fast om man inte stoppar dessa vansinnes planer som nu skrider till verket, kommer inom kort ryska staten förklaras bankrutt. Men som en kriminell oligark sa till mig på Twitter för några år sedan då är det inte mitt problem då har jag mitt på det torra ekonomiskt. Som rysk oligark lämnar man hjärta och förmåga till empati utanför sina guld burar men bygger upp ett dåligt arv till sina barn. För vem kommer att kunna lita på hederliga affärer med namnet på kriminell oligark. Dom kommer att få det väldigt kämpigt för att övertyga att dom inte är lika kriminella som sina föräldrar.

Jag är tacksam att inte vara barn till en rysk oligark som Putin och hans oligarker består av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar