lördag 7 maj 2016

POLEN NYTT RYSSLAND...

Nu kanske att Polen ska tala om för Sverige att också som dom inskränka fri media och yttrandefrihet. Men nu kör jag.

Att PiS som står för lag och rättvisa, ett högernationalistiskt parti som nu börjar utan godkännande från större delen av befolkningen ta för sig av makten. 

På vilket sätt jo, på Putin maner vilket gör det hela ganska odemokratiskt. PiS har också tagit över kontrollen över ett antal olika media för att på bästa Putin sätt styra informationen vad och hur dom gör saker i landet. Medlemmar som sitter på ministerposter har börjat skicka hotbrev till den politiska oppositionen för att inte följa PiS politiska agenda. Samma sätt som Putin och hans parti och gamla KGB kompisar gjort för olika ändamål och fortfarande gör.

Kvinnor som har blivit våldtagna får under inga omständigheter göra abort, det är lag på det nu i Polen. Våldtäktsmannen får en klapp på axeln och enkelt fängelse men kvinnan tvingas föda ett barn hon inte vill ha med våldtäktsmannen eller har ekonomiskt råd med. Och i och med PiS politiskt starka ledare är en gammal ungkarl som aldrig levt med en kvinna förut, anser sig veta vad en kvinna känner och mår efter en våldtäkt. Därför har han med kyrkan som stöd beslutat sig för att kvinnor inte får bestämma själva om dom har ekonomiskt råd att föda och ta hand om barnet. Det är ur min kvinnliga synvinkel att bestraffa kvinnan ifråga och ge en livslång belöning till våldtäktsmannen.  Nu undra en del hur kan hon veta vad en våldtagen kvinna känner sig. Jo, jag blev själv våldtagen som tonåring och misshandlad men jag hade turen att inte bli gravid det är tyvärr inte alla som har det.

Jag har ett gott råd man ska inte kalla sitt parti för lag och rättvisa då man etablerar lagar som gör det motsatta och låser in kvinnor i ett mansdominerat land. Är man med i en affärsunion och EU som har bygg pelare demokrati, värna om kvinnans rätt i samhället och trygghet. På det sätt dom låser fast kvinnor på är mer diktatorisk än demokratisk.  Och vad som visar en stor varningssignal är deras beslut om att straffa kvinnor som inte har råd att föda barn eller blivit våldtagna inte har rätt att fatta beslut om sin egen ekonomiska situation.

Då tycker jag PiS ska införa babyboxar som Ryssland har gjort det är mer anständigt. För trotts att Putin är en riktig diktator så låter han babyboxarna vara kvar. Sen att Polen tillåter barnadoption om nu polska staten under PiS ledning har råd att ge dom våldtagna kvinnorna bidrag för att föda och ta hand om dom våldtäktsmännens barn som dom egentligen inte ville ha barn med. Och för dom kvinnor som inser att dom inte har ekonomiskt råd att föda barn under en viss period av deras fertila år. Utan fråntar människor av det täckta könet rätten att besluta över sina kroppar.

Då ställer man sig frågan är detta polsk rättvisa och demokrati 2016, ett land i Europa ? Är detta att värna om kvinnorna och göra dom mer lik inför lagen med mannen i vårt samhälle ? Är dessa nya lagar så kvinnor blir lika som män inför lagen om vad beslut dom kan fatta om sin egen kropp ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar