torsdag 19 januari 2017

MOSKVAS BÖRS...


Har börjat för skoj skull läsa finanstidning. Och extra intressant blev det gällande Moskvas aktiebörs.

Nu i 3 dagar har bland annat Savings Bank of Ru minskat sen årets början -4,50 och den ligger i 160,50 i köpkurs men känner från värdering den borde ligga på 140-155 i inköpspris. Då det gäller Rosneft som nu Rex Tillersons bolag ska göra affärer med då Trump och han hävt sanktionerna. Då det gäller Rosneft så ligger köpvärdet på 387 vilket jag personligen tycker är för mycket värderat i och med att alla pengar som tillfaller Setjins aktier och bolaget så använder han 60% av profiten till aktieutdelning och som en privat börs den aktien har fallit i 3 dagar i sträck och sen början av året har det fallit -3,90 .
Sen har PJSC Lukoil fallit sen årets början -6,50 , Minning And Metallu -5,70 sen årets början, Gazprom har fallit -0,80 sen årets början.

Då inte oligarkerna kan ta ut kapital till privat lyxkonsumtion så använder som pengar från statliga utlandslån som egentligen ska gå infrastruktur och pensioner och statliga löner, så dräneras företag och statliga företag liksom statliga myndigheter.

Så i verkligheten i Ryssland så en bro värderat byggkostnad 6,7 miljarder USA dollar, den kalkylen höll inte 2016 utan Putin lånade 43 miljarder USA dollar men endast 5 miljarder USA dollar gick till brobygget med dess omkostnader. Dom övriga miljarderna delades upp bland Putins inre krets. En del av oligarkerna inklusive Dimtry Medvedev och Putin köpte lustjakter för några hundra miljoner USA dollar per båt.

Nu åter ingen har Putin tagit lån för att stärka upp den statliga ekonomin med några hundra miljarder USA dollar där en liten del tillfaller befolkningen och dom statligt anställda och större delen fördelas mellan Putin inre krets. Därav av ryska oppositionens nya ilska och frustration.

Men det är intressant att inte ryska aktiebörsen delar Vladimir Putins positiva ekonomiska syn på ryska statens ekonomi, då oligarkerna värderar landets ekonomi utifrån deras privata plånböcker. Dom har som suddat ut staten med sina företag och förmögenheter och vad dom har kunnat köpa för lyxprodukter. Dom har nu köpt och byggt med statliga medel lyxhus för över 1 miljard USA dollar och det är det billigaste oligark huset i Ryssland just nu i Putins inre krets.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar