måndag 16 januari 2017

SVENSKA SJUKVÅRDEN...

Jag har jobbat med åldringsvården och handikappade även jobbat lite inom mentalvården.

Då jag jobbade med åldringsvården så jobbade jag 1 år på långvården. Då hade vi 10 minuter på varje klientmaterial, nu i dagens långvård är vi nere i 7 minuter per klientmaterial, på dom minuterna ska man duscha människor som är värkbrutna, senildementa och en ålder spann på 90-102 år.Förutom att man ska duscha dom ska dom kläs på ges mat och dricka, bädda säng och se till att dom kommer på toaletten.

Det fanns en 101- år gammal kvinna som var vanligtvis djupt troende men hon hatade oss personal. Så fort hon fick tillfälle så kastade hon saker hon kom åt som var lösa föremål eller rev våra armar blodiga då vi duschade henne.
Jag förebrådde henne inte hennes ilska eller frustration. Men vi ungdomar som jobbade där insåg att som vinstkrävande bolag som sjukhus och vårdcentraler drivs så bantas slimmas trimmas det åt skogen för mycket när det gäller att effektivisera vården i vilket land det än ligger.

Sluta tänka vinstkrävande bolagsform på hur sjukvården ska drivas och minska stressen så blir inte personalen så fort utslitna och patienterna inte bli så vårdkrävande som då dessutom ökar på kostnaderna på sjukvårdssektorn. Räkna upp för löneökningar då an budgeterar för vad ett sjukhus får kosta och ge sjukhuset en extra mindre ekonomiskt frispann utifrån vad dom är specialiserade på.

Så slipper sjukhusledningen fokusera på vinster och kostnadsreduceringar på olika sektorer. Ge en bestämd summa pengar på varje sektor och åt dom förbruka den.
Vinst hetsen har gått för långt i vårt samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar