lördag 21 januari 2017

TRUMPS LÖFTE OM JOBB...


Donald Trump lovade dom amerikanska väljarna att han skulle skaffa flera miljoner jobb till USA. Alla som hänger med dagens tekniska utveckling att många jobb som etableras idag sköts av robotar istället för människor som sköts av några få ingenjörer. Och han sa att infrastrukturen skulle snarast förbättras över hela USA.

Han har lovat medelklass skattesänkningar samtidigt som han höjer låneräntan på hus för medelklassen, han har lovat skattesänkningar för miljardärer och multimiljonärer och ta bort regler för hur mycket gifter bolagen inom olja, gas och gruvor får släppa ut i bland människors dricksvattentäkter, jordbruksmark, skogsmark, turistföretag som baserar sina företag på ekoturism, han tar bort ansvar företagen inom gas, olja, gruvor om att dom måste ta hand om sitt miljöfarliga avfall i USA såväl som utomlands. Vilket ur utlands synvinkel blir en farligt dyr affärspartner som George W Bush var i en rad olika länder.

Det blir ju ett positivt löfte till amerikanska folket men också för svenska SKANSKA som ska bygga denna stora infrastruktur. Men med dessa rejäla skattesänkningar och utslagning av vissa företag som nu på grund av den miljödestruktiva politik han nu sjösätter, på det sätter reducerar skatteintäkter till dom 200 000-400 000 jobb som nu tillfälligt kommer med hans tänkta planer som minskar han minus något. 

Men frågan för vilka ska han höja skatten och för vilka ska han ta bort bidragen till. Vilken skatt ska medelklassens och låginkomst pensionärer få för att på det sättet minska lånebehovet något för den infrastruktur som ska börjas byggas om några år. För färdiga byggplaner och ritningar med budgetkalkyler finns inte, inte heller byggnadstillstånd med sina vanliga miljöprövningar. Om man inte lägger lägger ner departementet för USA'S miljöskydd.

Jag har en stark känsla att många amerikanska statligt anställda kan nog börja se sig efter nytt jobb särskilt på miljöskyddssektorn och kultursektorn. Han ger med vänster med tar bort med höger, enkelt uttryckt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar