fredag 15 april 2016

CHILES FÖRGIFTADE FLOD....

Fick se på nyheterna att Chile har fått en massa död fisk i en flod. Vad som nu är viktigt att tänka på för Chilenska myndigheter är att finns det angränsande giftig avfallsdamm från gruvor så har dom senaste jordbävningarna i åtanke att dom skapat sprickor i avfallsdammens botten oavsett hur tjocka dammvägarna är. 

Jag belägger den fakta på dom grunderna att Skellefteå har lagt över 100 mil vattenledningar i stan men också byarna runt Skellefteå kommun. Nu 2016 har Sverige fått hårdare miljölagar som tar hänsyn till befolkningens närmiljö och till natura reservat och nationalparker, vilket innebär att påbörjar man en ny gruva ska det finnas satt åt sidan pengar till miljöarbete och miljöåtgärder Och sköter man inte det arbetet som kontrolleras av Svenska Bergsstaten, som är en statlig objektiv myndighet som inte drivs i vinstsyfte, om man inte sköter sitt miljöarbete förlorar man rätten att driva gruvverksamhet i Sverige.

New Boliden AB påbörjades här 1936 och sen dess har vi haft några aktiva gruvor med samma bolag men även idag med Boliden som storaktör och arbetsgivare men nu även andra mindre utländska gruvbolag som nu måste lära sig att både tänka nytt och lära sig att på nytt sätt att arbeta efter. 

Sen är ju dom amerikanska bolagen inte direkt kända för att ta ekonomiskt miljöansvar utan tar gärna miljöbidragen från IMF till bolagets profitkassa, vilket dom flesta bolagen i Chile är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar