lördag 16 april 2016

EU ÄR INTE FÖRLORAT...

Folk börjar säga att EU är ett sjunkande skepp. Det är det inte. Det är en organisation under förändring. Det är det elitpolitikerna måste inse. 
Folket vill ha tillbaka sin valuta som dom hade före €, jag är snart 54 år och jag har haft ett öga på den företag verksamma delen av EU nu ett par årtionden sen Sverige blev EU medlem.

Nu tänker jag på ett annorlunda sätt än silverrävarna i dom börsnoterade bolagen runt om i Europa. Då € infördes så sjönk bolagens vinst med 60-75% vilket fick många företag i Grekland, Italien,Spanien, Tyskland bland annat att flytta utomlands till ännu mer låglöneländer. Dom bolag som varit i låglöneländerna kände då att det var dags att flytta tillbaka till Europa. Då tittade dom på valutan. En amerikansk storföretagare sa svenska kronan ligger bra till Usa dollarn och Sverige får en mer passande politisk agenda,detta var hösten 2006. Sen har ju större delen av den politiska agendan behållits och det har fått fler bolag att flytta till Sverige.

Nu då dom flesta har € i sin valuta cementerar man fast bolagens upp och ner gångar. Då vi alla hade olika valutor så visste dom anställda att dom ekonomiska vågorna fördelade sig jämnt mellan EU länderna och många tog svackan med jobb som något tillfälligt. En del skaffade barn, en del skaffa sig en bättre utbildning för att lättare kunna göra karriär. Och dom stora ekonomiska positiva höjderna på vågorna flyttade sig till olika länder, det innebar en större arbetspolitisk stabilitet och politisk stabilitet bland befolkning.

Det är dags att skapa en ny utformning av EU och inte bita sig fast vid det gamla utan forma sig efter den nya verkligheten. Att låsa fast 28 olika länder med samma valuta ger en negativ utveckling i dagens läge men även i framtiden. Återinför ländernas gamla valuta och samarbeta på nuvarande områden som vi nu samarbetar med och låt länderna se dom positiva effekterna av olika valutor i ländernas statskassor. Vilket då har gett EU en positiv utveckling med mer positiv ekonomisk rörelsefrihet för vad länderna exporterar för produkter. Och dom länder som inte har nån direkt exportprodukt får hjälp med att utveckla en sådan så har dom en god ekonomisk grundplåt att jobba utifrån.

Och Putins skadeglädje får EU får sig ett tvärstopp, för hans värld bygger på politiskt kaos och instabilitet som gör det lättare för oligark styre. vilket knäcker i längden landets ekonomi.  Och en sådan negativ utveckling vill vi inte ha i nåt demokratiskt land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar