onsdag 14 december 2016

ARICA CHILE...

I staden Arica i Chile fanns ett företag som hette Promel. Och i Skellefteå hade och har ett företag som hette Boliden AB och nu New Boliden AB. 

1984 så köpte Promel av Boliden AB 20 000 ton giftigt våtverks slam som skeppades till Arica. Boliden AB:s miljöchef hade farit dit och sett anläggningen som skulle hantera våtverks slam, det var en murad ugn. Med löfte att det skulle göras komplett så godkände miljöchefen transporten till Promel's anläggning. Men Promel ägaren gjorde en mindre mängd förbränd och med Pinochett's godkännande så grävdes resten av tonen gift avfall ner i marken. 

Efter ett par år byggdes Arica till en stor stad, med det giftiga avfallet under husgrunderna. vilket sen förgiftade en del av befolkningen.

Promel ägaren hade lovat Bolidens miljöchef att det skulle tas om hand, så med det löftet godkände han att Promel skulle få avfallet och göra sig pengar på rest produkten. Men efter att tag så bröt Promel sitt löfte men meddelade inte Boliden AB om det. 

2013 så beslutar stadsborna om att stämma Boliden AB för förgiftningen, en produkt på papperet som dåvarande Promel äger/ägde. För efter ett par år bytte Promel namn på företaget, sen efter ett tag la ner det nya namnets företag och bytte till ny bransch. För det var på Promels mark det giftiga avfallet grävdes ner som Promel ägaren sålde till Chilenska staten utan att nämna att han grävt ner giftavfallet.
Han är idag pensionär, men sponsrat olika presidenter så det gör väl inte Chiles presidenter direkt jäviga, då som nu.

Men det är New Boliden AB som får betala Promel avfalls produkt han köpte och grävde ner. Och därmed anser jag att Promel ägaren bröt affärsavtalet och ljög för Chilenska staten om giftet han grävt ner på deras bostadsmark. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar