torsdag 22 december 2016

URAN GRUVOR...

Intressant att Donald Trump talar om att utöka kärnvapen i USA'S vapenarsenal.

Det innebär fler högradioaktiva avfallsdammar i USA som vid naturliga geologiska markförändringar gör att dessa avfallsdammar läcker högradioaktivt avfall uti friska vatten i underjordiska ådrar som leder friskt vatten till människors vattenreservoarer. För hittills har ingen kunnat komma på hur vi ska hantera detta uran avfall i dessa avfallsdammar.

Vi i Sverige har ett närmare bevis på vad läckande  avfallsdammar kan åstadkomma i Sotkamo och Talvivaara i Finland. Dessa 2 urangruvors avfallsdammar har läckt 2008, 2010, 2011, 2012 på grund av uran avfalls bottens geologiska förändringar som skar sönder bottenplasten som ska säkra att inte uran avfallet inte läckte ut i allmänhetens vattendrag. Men det är några mils radie vid varje avfallsdamm vid varje gruva som har sen några år fått en högradioaktiv zon i bäckar, åar och småsjöar. Men av skam för staten har man tystat ner det. Sprickorna i plasten som ska hålla avfallet i dammarna spruckit har inte kunnat hanteras på grund av den extremt höga radioaktivitet som avfallsdammarna ger.


I Ryssland är detta problem vanligt, därför har Rosatom utvecklat mediciner som dämpar smärtan vid svårartade cancerfall som inte går att operera bort eller att bota.Så ryska staten betalar vissa städer där dessa högradioaktiva zoner finns medicinen för befolkningen, den ligger på 75 USA dollar per månad för smärtlindring. Därav  en hög sjukvårdskostnad för den ryska staten.

Nu frågar jag mig vill fler länder som USA gå i riktning som Ryssland eller tänka smart och förebyggande ? Det är ju regeringen i dessa länder som ska följa folkets vilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar