fredag 30 september 2016

PUTIN NYA FREDSDUVAN...

Vladimir Putin vill framstå som världens nya fredsduva.

Men som jag vet har Vladimir hittills vässat dom ryska krigsramarna på ryska krigsbjörnen. Och tagit över Krim och nu tänker ta nordöstra Ukraina som del av Ryssland med rysk militär, proryska kriminella rebeller och Kadyrovs elitmilitär. Och använder statens television och tidningar med att håna och förlöjliga EU ländernas politiker och företagsledare och tala om sin version om varför dom bombar i Syrien som dom gör. Vladimir Putin utgår enbart vad Ryssland kan vinna för maktposition gentemot USA i Syrien och Turkiet. Han tillåter al-Assad med sin dödspatrull härja fritt mot den syriska oppositionens obeväpnade befolkning. Fängsla obeväpnade småbarn och kvinnor och tortera dom till döds i fängelset på avdelning 215 i Damaskus. 

al-Assad och Putin ser kanske det hela som sker i Syrien som försvar för bevarande av sina maktpositioner. Och vi resten av världen ser saken helt helt annorlunda. Dom anhöriga dom som nu al-Assads dödspatrulls krypskyttar och anhängare nu tillfångatar och skickar direkt till fängelset i Damaskus dödsavdelning 215 ser nog helt annars på den saken. Men många välutbildade inser att följa lagen och samla bildbevis och lämna till olika länder polismyndighet med vilka av flyktingarna som är al-Assads krypskyttar som kan vid tillfälle slutföra Assads önskan i andra länder där flyktingarna kommit och fått uppehållstillstånd.

Nu kommer den sjuka tvisten på alltihop, dessa länder som nu tagit emot dessa flyktingar där al-Assads krypskyttar nästlat sig in finner nog Vladimir Putin och Bashar al-Assad ironiskt roligt. Men här kommer det politiska misstaget från Putins sida. Dessa länder är affärspartner och tilltänkta affärspartner som kan faktiskt finna Rysslands arrogans och cynism för magstarkt för att förbli Rysslands affärspartners. Så det ryska uppskruvad krigshetsen biter den ryska krigsbjörnen sig själv i rumpan.

Så rysk logik är lite haltande kan man säga, men ur västlig synvinkel så borde ju en fredsduva vara duktig på att göra jobbiga kompromisser, vara beredd på eftergifter, skapa en objektiv fredslösning med kompromiss för alla parter. Inte göra skillnad på svältande folkgrupper. Och tillåta landsledaren skapa dödspatruller som den egna ryska militären skyddar och stödjer är nåt som inte får förekomma om man vill vara världens nya fredsduva.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar