söndag 23 oktober 2016

IRAKS POLITISKA STYRE...


Sen då Iraks näst största stad har återvunnits från ISIS då är frågan om hur man bäst och fredligt kan styra Irak.

Irak domineras av shiamuslimer som styrt sen 2003 och som drivit aggressiv politik shia-orienterad som utgår att centralisera makten. Dom som lidit mycket är persh merga kurder i norra Irak. Vilket har gjort att kurderna har bildat en egen region i norra Irak. Vilket har gjort att sunnimuslimerna har försök gjort detsamma men det har bekämpats från shiamuslimerna. Så många sunnimuslimer har börja leva under ISIS istället för shiamuslimsk ledning.

Så nu i Irak förutom dom irakier som lever där så försöker Saudiarabien och Iran få sina politiska agendor införlivade. Och som pricken över i:et så har Turkiet nu också lagt sig i. 
Då det kom in kvinnor i irakiska parlamentet som blev det ett tag lugnare tongångar men sen blev det åter bara män i parlamentet. Därav resultatet. Men man kan fördela makten mellan centrum i Bagdad och landets regioner, om dom tillämpar federalismen i Irak kan man lyckats. men nu tyvärr är det för många motstridiga intressen i Irak.


Nu kanske det låter som jag är en klok gammal gumma, men nu är frågan kommer det bli dom närmaste åren väpnade konflikter att omgivande länder vill dominera Irak i och med dom själva blir dominerade av USA och RYSSLAND. Det är ju rena domino effekten. Då inser man att dom stora flyktingströmmarna kommer att fortsätta flera år till om man inte kan styra om till början USA och Rysslands maktbegär över arabregionen. för med dom måste vi börja för att Turkiet , Iran och Saudiarabien ska följa deras exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar